Ma halat csináltunk. Zembör örülhet, hogy megtanultam, de nem hiszem, hogy olyan gyakran fogok neki sütni...egyszerűen elképzelni sem tudom, hogy lehet elviselni a szagát...nem vagyok egy finnyás lány, száraz vécét használok, tehénszag van mindenhol és nincs melegvíz, csak a ha tüzet rakok előtte...de ez a halszag kicsinál.
Ma egyébként egy nap alatt 4 évszakot láttunk itt. Reggel tavasz volt napsütéssel, majd nyár madarakkal, aztán beborult ősziesen és szakadt a hó.
Hmmmm jó kis fejfájááááás.
Délután felfűtöttem a szaunát és csináltam zuhanyzós vizet.
A szauna felfűtése így néz ki:
-kinyitjuk a kéményzárat és a kis szelepet
-kihamuzzuk a tűzrakót
-begyújtunk szuperül "egygyufásan" ahogy csak "Lucsa" tud
-20 percenként rakunk még rá fát négyszer-hatszor
-a parazsat átrakjuk a melegvíz alá
-becsukjuk az ajtót, kinyitjuk a hamus ajtót
- FORRÓ víz a lavórba
-3-4-szer öntünk kályha tetejére belőle, gyorsan rárakjuk a tetejét ( ez a legveszélyesebb a gőz miatt)
-becsukjuk a kéményzárat és a szelepet.
Naaaaa ez iszonyatosan tudományosra sikeredett.
Iszom is rá a délután vásárolt "karhu" sörből, ami annyit jelent, hogy medve. :D
Holnap papuskát fogunk főzni. A "papu" azt jelenti, hogy bab. A "papuska" valami más, amit be kellett áztatnom délután, hogy holnapra jó legyen. Olyan, mint a sárgaborsó, csak zöld. Szerintem még nem találkoztam vele. Vagyis lehet, hogy igen, de nálunk nem jellemző.
Heti egyszer van hús és egyszer hal. A többi nap fűevés van. Küldjetek húst!!!!!! :D