Luca Finnországban

Északi filmek

2017. április 06. 17:15 - KáeNeL

Mivel délután a filmekről beszéltünk, gondoltam megosztok néhányat, mivel mostanában rettenetesen beleszerettem az északiakba.

Van egy igen jó lista róluk, azokból szemezgetek és itt is fogok nézni néhányat, de szigorúan online, mivel a letöltést mostanában nagyon büntetik.

Szóval. Krimi. IMÁDOM a krimiket!!! :) Akkor szerettem meg, amikor a főiskolára jártam és egy hosszú nap után ki kellett szellőztetnem a fejem. És néha korunk irodalma óra után (aki ott ült velem, tudja) hogy az embernek nincs kedve máshoz...csak egy kis véééérheeeez!!! :) (Valóban botrányosan rossz óra volt!)

Szóval inkább csak címeket írok, történetet semmiképpen sem, azt mindenki nézze meg maga... (bár lenne egy-két kritikai megjegyzésem...)

Nagy kedvenc a Tetovált lány (Millenium)-trilógia, amiben minden van. De szigorúan a svéd verzió. Daniel Craig utángyártmánya szerintem botrányos, és alapvetően azt sem értem, hogy miért kell a jó északi filmekből azonnal egy- általában- gagyi amerikait csinálni. 

A másik nagy kedvencem A híd sorozat, amiben a két főszereplő annyira zseniális, hogy az már szinte ijesztő. Sofia Helin-nel láttam egy interjút, amiben kérésre a kedves mosolygós színésznőből átváltott az okos, gyanakvó, ámde empátiát maximálisan elutasító nyomozóra. Hátborzongatóan csinálta. 

Még egy krimi: Az eltűnés sorrendjében. Azért néztem meg, mert Stellan Skarsgard játszik benne és őt nagyon szeretem. 

Egy 3 részes, különböző címekkel rendelkező, de összetartozó sorozat: Nyomtalanul, Fácángyilkosok, Palackposta. Mindhárom rész izgalmas és elgondolkodtató. Az életunt, okos nyomozó depresszív hajlamokkal mostanában elég jellemző a detektív sorozatokban (True Detective- ez nem északi, de szuper!). 

Egy thriller: Fejvadászok. Nagyon izgalmas és Nikolaj Coster-Waldau játszik benne (Trónok harca fanok: juhééééééééé). 

Éééés még egy szuper sorozat: Egy gyilkos ügy. Lars Mikkelsen játszik benne, Mads Mikkelsen testvére, akit szintén nagyon szeretek. Remek sorozat.

Vígjáték kategóriában mindent visz a Gengszterek fogadója. Remek a stáblistája, Mads Mikkelsennel az élen.

Kissé elgondolkodtató, de nagyon vicces, ha az ember szereti a beteg északi humort: Ádám almái. 

Na éés akkor a feketeleves: szuper kedvencem és nálam mindent visz: Hétköznapi mennyország. Na, ez egy igazán jó svéd film, nem csak szép, hanem elgondolkodtató is.

Egy hihetetlenül elgondolkodtató film, amit nagyon ajánlok mindenkinek, mert most talán ez az egyik legjobb északi: a Vadászat. Szigorúan akkor, ha az embernek van utána pár órája, hogy magához térjen. Ide történetet is írok: egy frissen elvált gyerekes apuka az óvodában dolgozik. A legjobb barátja gyereke beleszeret és mond valamit az óvónőnek róla, amiből ő arra következtet, hogy a férfi pedofil. Megvádolják, meghurcolják, elfordulnak tőle a barátai. Mindezt azért durva végignézni, mert mi, nézők végig tudjuk, hogy nem történt semmi. Hidegrázós, hogy mekkora bajt csinál egy kis hazugság. A végét nem írom le. Mads Mikkelsen film természetesen. 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lucafinnorszagban.blog.hu/api/trackback/id/tr8812406187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása